De competitie start op 11 september

Er wordt gespeeld volgens het Belgisch systeem, dit houdt in:

Winst 12 punten, remise 11 punten en overige 1 punt per 10% carambools.

Tevens zijn er extra punten te verkrijgen.

1 punt extra binnen 20 beurten uit.

3 punten extra binnen 15 beurten uit.

De competitie bestaat uit 4 periodes, hieruit komen 4 periode kampioenen en deze plaatsen zich voor de finale.

De kampioenen worden aangevuld met de 4 beste over het gehele seizoen gerekend. Deze moeten echter wel twee derde van de maximaal te spelen wedstrijden gespeeld hebben om hiervoor in aanmerking te komen.

Mochten er bij deze beste 4 een periode kampioen zitten, dan wordt automatisch nummer 4 toegevoegd. enz.

De finale wordt gespeeld met 8 personen en via een afvalsysteem zal de kampioen worden bepaald. De rondes worden via loting vastgesteld.

1e periode

Bé Kerbof  is winnaar geworden van de eerste periode. Eddy kon hem nog voorbij streven door twee winst partijen te norteren op de laatste avond maar helaas voor

Eddy en dus goed voor Bé slaagde Eddy daar niet in.

Eindstand 1e periode

2e periode

Albert is periode kampioen geworden. TIjdens de inhaal avond is het Martin niet gelukt om de achterstand goed te maken.

Eindstand 2e periode

3e periode

Jan Harms winnaar van de derde periode net voor Albert en Bé, maar deze zijn reeds in het bezit van een periode.

Eindstand 3e periode

4e periode

Stand 4e periode per 14 mei

Stand over het gehele seizoen

Stand gehele seizoen

Bij de stand over het gehele seizoen is zoals al gemeld een verandering doorgevoerd. In verband met 5 periodes gaan er nu 3 man toegevoegd worden aan de finale. Op dit moment zijn dat Renzo, Martin en Meint.

Stand bandstoten

Appie is winnaar geworden van de bandstoot periode. met ruime voorsprong op de nummer twee Martin heeft hij laten zien dat voor hem bandstoten net zo gemakkelijk is als libre spelen.

Eindstand bandstoten

Finale

Voor het clubkampioenschap hebben zich acht spelers geplaatst. Te weten 5 periode kampioenen: Martin, Albert, Appie, jan en Bé K en drie die over het seizoen het constantste waren: Renzo, Meint en Henk H. De eerste ronde werd door loting bepaald. Dit waren Martin tegen Meint, Albert tegen Renzo, Appie tegen Jan en Bé tegen Henk.

In de eerste ronde nam Jan het op tegen good old Appie. Die in de eerste beurten liet zien met welke bedoelingen hij naar deze avond was gekomen. Maar plotseling stokte de aanvoer van caramboles bij Appie, maar ook bij Jan wilde het niet vlotten. Daardoor leek er voor Appie geen vuiltje aan de lucht te zijn om de volgende ronde te halen. Zelfs twee beurten voor het einde stond Jan nog ver achter en net toen men dacht dat de wedstrijd gespeeld was kwam Jan in zijn laatste twee beurten tot 10 caramboles waardoor hij na 25 beurten ( maximum aantal beurten) net 1 carambole meer had procentueel gezien meer had als Appie. Een narrow escape dus.

Ook Martin en Meint kwamen niet uit in hun partij en ook hier was het ontzettend spannend wie zou doorgaan. Meint trok uiteindelijk met 1 carambole verschil de wedstrijd naar zich toe.

De partij van Albert tegen Renzo was een degelijke partij van de kant van Albert. Bij Renzo wilde het niet vlotten en Albert maakte zijn aantal caramboles in 20 beurten uit.

De laatste partij in de eerste ronde was Henk H tegen Bé K. Bé was goed op dreef en maakte de partij uit in 21 beurten.

Hierdoor gingen Jan, Meint, Albert en Bé door naar de halve finale en gingen de verliezers strijden om de plaatsen 5 tot en met 8.

De beste verliezers streden om de plaatsen 5 en 6 dit waren Appie en Henk. Hierbij liet Appie zien dat hij wel degelijk goed kan biljarten en maakte de partij uit in 18 beurten waarbij ook Henk aardig mee kwam met 19 van de 25 caramboles te maken.

De andere verliezers speelden om de plaatsen 7 en 8, dit waren Martin en Renzo. Ook deze keer wist Martin niet in zijn spel te komen en leek Renzo bevrijd van de druk. Hij maakte zijn 39 caramboles in 19 beurten uit.

De halve finalisten werden weer door loting aan elkaar gekoppeld. Dit gaf de volgende duels op de groene lakens. Bé tegen Albert en Jan tegen Meint.

Het duel van Bé tegen Albert was een gelijk opgaande strijd met een licht voordeel voor Albert. Maar in de laatste beurten stokte het bij Albert waardoor Bé langszij kwam en Albert in de laatste beurt wist te verslaan door de partij uit te maken.

De partij van Jan en Meint was geen beste partij. Waarschijnlijk waren de zenuwen te veel en wisselde Jan veelvuldig van topje om het juiste gevoel te krijgen. Ook in deze partij kwamen beide heren niet tot hun te maken aantal caramboles en eindigde het in 25 beurten. Na berekening bleek dat Jan procentueel de meeste caramboles gemaakt te hebben en daardoor finalist was.

Waardoor de finale en de troostfinale bekend waren: Jan tegen Bé en Meint tegen Albert.

De strijd om de derde en vierde plaats werd met gemak door Albert gewonnen en was met 18 beurten de kortste partij van de avond. Albert begon voortvarend en stond na 9 beurten al op 21 caramboles van de totaal 28 die hij moest maken. Deze snelle start kwam Meint niet te boven en moest daarom de zege laten aan Albert.

De finale tussen Bé en Jan, waarbij het publiek er voor ging zitten, was geen hoogstaand partijtje.

Bé had laten zien in de voorgaande twee partijen dat hij instaat was om zijn partijen uit te maken en was ook nu vast besloten om dit te doen. Maar op de een of andere manier wilde het niet vlotten in deze partij. Jan die de hele avond aan het worstelen was met zijn vorm deed dat ook nu weer. Maar ook nu “bokste” hij zich naar een punten overwinning. Na de maximale 25 beurten had hij zelfs meer caramboles dan Bé.

Hierdoor mocht Jan zich clubkampioen 2018 2019 van de BCD noemen.

Volledige uitslag

1 jan Harms